miercuri, 23 septembrie 2009

Archery

Acum multi ani am avut un vis. El s'a implinit, in sfirsit, acum citeva luni cind am descoperit ca s'a deschis si in Bucuresti celebrul "supermarket" de materiale sportive pentru incepatori, Decathlon. Asa ca am intrat si eu in posesia mult doritului long-bow. Motivatiile visului meu sint multiple, de la eleganta intrinseca arcasului pina la arta arcului din cultura japoneza, trecind prin istoriile inchipuite ale lui Tolkien.

Arcul este o arma pretentioasa. Legala, atita timp cit stai cuminte si o folosesti intr'un cadru absolut sigur, mortala in caz de accident sau rea intentie. Din fericire, visul meu a avut parte de implinire in cadrul de poveste al gradinii din spatele casei de la Bod a parintilor mei. Cu putina grija, singurele rani pot fi cauzate citorva tufe de liliac, unor melci razleti, ierbii si, inevitabil, degetelor si antebratului sting al arcasului.

Prima oara m'am ales cu un aratator de mina dreapta umflat pina la inutilizare. M'a lasat in vreo 2 zile dar m'am desteptat si i'am cumparat protectie. A doua oara m'am ales doar cu o vinataie pe antebratul sting de la o prea drastica intilnire intre el si coarda arcului intr'un moment in care am facut'o pe viteazul si am renuntat la protectie. Evident, m'am invatat minte. O constanta a fost umflatura aratatorului sting cu care am sustinut sageata din motiv de rupere a sustinatorului "oficial" si neinlocuire din lipsa de piese de schimb. Azi a fost remediata si problema asta.

Iata si citeva fotografii cu diversele faze ale tragerii cu arcul la tinta:

1. Pregatirea arcului (destul de anevoioasa cu manusa de protectie in mina, dar nu o mai scot nici mort dupa ultima experienta)

2. Tintirea (am o vaga banuiala ca pozitia nu este cea mai corecta cu putinta, mai studiem)

3. Eliberarea sagetii (asta e partea cu cel mai mare potential dureros pentru arcas, degetele, bratul, abdomenul celor mai rotunjori si chiar obrazul drept fiind in pericol)

4. Drumul spre tinta (probabil partea cea mai neplacuta a intregului exercitiu. Incepi sa intelegi la ce sint buni copiii de mingi la tenis sau utilitatea de a avea vreo 200 de sageti in tolba. Singura compensatie este punctul urmator :))
5. Rezultatul (Aici sint multe de comentat. Intr'o prima faza, fiind abia la a doua sedinta de tragere, cea mai mare bucurie este sa infigi toate sagetile pe undeva prin tinta, nu prea conteaza unde. Asta pentru ca, desi lipseste dovada, fiecare sageata care nu atinge tinta se transforma, in ciuda covorului vechi pus pe post de paravan, intr'un motiv de jucat de'a v'ati ascunselea cu sagetile prin iarba din spate. Si, credeti'ma, nu sint usor de detectat, sneaky little bastards, cu penajul lor albastru-galben, prin jungla de la ai mei din gradina. Scorul nu imi este deloc favorabil, am lasat cite una pentru gasit la iarna dupa fiecare sedinta. Covorul? Aiurea! Viteza este asa de mare incit sageata trece, cu fulgi si pene cu tot, prin el si aterizeaza pe unde ii convine ei. In cazul de mai jos, 4 in tinta, 3 de cautat)

6. Incalzirea (Inevitabil, desi afara erau vreo 15 grade cu tot soarele, dupa citeva runde de tras, alergat dupa sageti, cautat, te incingi de parca ai sta pe plaja in miez de august)

Una peste alta, desi cam scump si cam greu de practicat cind te taie cheful (in afara cazului in care detii o astfel de curte), e un sport incredibil de satisfacator. Te dor degetele, te dor bratele, te dor umerii, te umpli de zgirieturi si de spume de la cautat sageti, dar iti poate asigura 2 ore de destindere totala. Si o pace pe care putine alte sporturi le pot oferi.

Reiau totusi un avertisment, necesita conditii de siguranta maxima si multa atentie si seriozitate. Arcul meu, unul relativ slab, bate pina la 160 de metri cu tragere in bolta si pina pe la 60-80 de metri in linie dreapta iar forta de strapungere este incredibila. Am trecut si jumatate de sageata prin tinta pe care o am, tinta care are o densitate de vreo 3 ori mai mare decit a corpului uman. Arcuri mult mai puternice, cele cu scripeti (compozit), pot trage pina la 1500 de metri in bolta si pina pe la 450 in linie dreapta.

7 comentarii:

  1. Bravo, Maestre!
    Felicitari pentru achizitie si utilizari multe si placute!
    Frumos sport, n-am ce sa zic, si poate imi fac curaj sa ma bag si eu...

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari pentu achizitie si cit mai multe sageti in tinta. Arcul din poza pare un recurve take-down sportiv (olimpic, desi probabil e pentru incepatori fiindca pare a fi un model din plastic). De obicei cind vorbesti de un longbow gindul de duce la arcul lung englez (chiar daca si yumi-ul japonez e foarte lung), costruit din lemn (preferabil tisa, eventual cu capete de corn).
    Iti recomand sa vizitezi forumul arcasi.ro , locul unde se afla cele mai multe informatii in limba romana despre tir si constructia de arcuri traditionale.

    RăspundețiȘtergere
  3. mama, cat te-am injurat; ti-ai luat arc inaintea mea; o vreme am visat sa imi construiesc o arbaleta dar tot arcul e mai elegant

    RăspundețiȘtergere
  4. @Cristian Evident ca e din plastic. Am uitat sa spun ca sagetile sint cu ventuze :)

    Nu intrasem in detalii tehnice pentru ca era tirziu, a doua zi plecam pe munte (vine postare si despre asta si postarea devenise oricum prea lunga.

    Deci, Initech Geologic este un recurve de poliamida cu intarire de fibra de sticla si insertie metalica de 20 lbs forta. Este un arc pentru incepatori, fara pretentii de precizie la distante de peste 30 de metri. Dar unde gasesti, ca incepator, mai mult de 30 de metri liberi in linie dreapta in natura? Daca o sa ajung sa trag suficient de mult si sa ma pasioneze ceva mai performant, o sa ma uit dupa ceva sportiv, evident.

    @mutulik: maestre, daca ai un loc care s'ar putea preta la tragere pe undeva prin Bucuresti si periferie, da'mi de stire. Eu pun arcul la bataie, cu tot cu accesorii, si facem un joint-venture.

    @Adi Cu matale, daca au socrii spatiu pe la ei pe la tara, organizez o tragere oricind ne vedem. Eventual inainte de bere, macar sa vedem tinta si sa nu tragem dupa consoarte. Poate faci si niste fotografii mai artistice :)

    RăspundețiȘtergere
  5. @MBadragan daca te plangi de poze ti bat pana imi iei arc cu ventuze sa iti invinetesc fundul cu el!

    Auzi la el, vrea poze artistice! Ca sa nu mai zic ca nici tu, nici frate'tu nu v-ati invrednicit sa imi faceti si mie o poza cand ma dadeam arcasa. Mrr ...

    RăspundețiȘtergere
  6. m-a pufnit plansu cand am citit ca sagetile sunt cu ventuze; cum sa invinetzesti o biata vrabiutza intre ...uci? mai bine o dai gata-ntr-o tzeapa cinstita

    RăspundețiȘtergere
  7. @Andreea Scuze pentru absenta prezentei de spirit :) de a'ti face poze si tie. Eram prea pierdut in importanta momentului :) Da' las ca'ti iau arc cu ventuze si te pozez cind tragi dupa mine.

    @Adi Lasa man, am in plan si un pistol cu capse, sa tragem dupa ursi prin Mamaia. E mai sigur asa. Ca nu vrei sa enervezi animalele. Ai vazut doar la Hitchcock ce se poate intimpla daca enervezi vrabiile.

    RăspundețiȘtergere