marți, 11 august 2009

Ridendo

Ieri am strins suficiente dovezi pentru o teorie noua conform careia risul nu are nevoie de cuvinte. Ati putea spune ca e suficienta gidilarea. Nu, nici asta nu a fost inclusa in experiment.

Dar sa incepem cu expunerea cadrului experimentului:

In masina, de la Cairo aeroport la Ras El Bar, cunoscut si drept Triunghiul de Aur, un orasel cam cit Lehliu Gara prins intre un brat al Nilului, Mediterana si Canalul Suez. Soferul meu, ce mah? credeati ca eu nu pot sa am sofer?, un egiptean get-beget nevorbitor de limbi cunoscute si mie. De fapt stie citeva expresii in engleza pe care nu cred ca le intelege: Oh my God (cunoscind cite ceva despre islamism tind sa fiu sigur ca nu intelege ce inseamna) si, mai nou, Everybody I love you Marius (asta s'ar vrea o declaratie a faptului ca am reusit sa'mi trec pletele neobisnuite de furcile caudine ale prejudecatilor lor).

Ei bine, cu aceasta saracie de vocabular conversational cu tot, folosindu'ne doar de datul disperat din miini, mai mult eu pentru ca el era la volan, si de onomatopee dibuite ad hoc am ris ca apucatii 3 ore cit ne'a tinut drumul. Ciudat lucru, si asta ar trebui sa fie o lectie pentru elitismul meu besmetic, eu si soferul meu apartinem unor lumi complet paralele. Daca am fi vorbit aceeasi limba, sint convins, am fi tacut milc de la un capat la celalalt al drumului si m'as fi rezumat la un simplu "multumesc" de incheiere. Iar daca ar fi incercat sa faca conversatie m'ar fi scos din sarite cu siguranta.

Cuvintele sint, probabil, in plus uneori. Multumesc mult Aiman (sper ca asa se scrie numele omului). A fost o lectie pe care sper sa nu o uit curind. Si o dupa-amiaza cum nu am mai avut de mult cu altcineva decit cu Andreea.

28 de comentarii:

  1. Bref, misto zis. Şi dacă reuşeşti să-i comunici lui Aiman că Rhetta Marx îl salută, şi să-i mai şi explici cine sunt, posibil ca Universitatea Surorilor Marx să-ţi dea o diplomă de "Master of Communications".

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca o sa pastrez misterul si o sa las relatia cu Aiman la nivelul acelor onomatopee intens gesticulate.

    Cu riscul de a lasa Egiptul mai sarac in necunoasterea lui de Rhetta Marx.

    RăspundețiȘtergere
  3. Parerea mea de nespecialist: dat fiind un mediu total diferit de cotidian, cu provocari noi, care te interesa si pe care voiai sa-l cunosti, cu care voiai cu orice pret sa interactionezi, un mediu in care ai uitat complet de prejudecati, idei preconcepute, aici mintea ti-a fost libera si ai savurat experienta intens ca un copil :)

    Presupun ca redescoperirea (probabil involundara si inocenta) a acestui mod de a interactiona cu lumea inconjuratoare ti-a provocat atata bucurie :)
    La mai multe!

    RăspundețiȘtergere
  4. @Alexandru:

    Nu m'as apuca sa psihanalizez experienta asta. Nici textul nu se vrea, chiar daca este prezentat sub forma de teorie (un simplu exercitiu de stil), o psihanaliza. Este doar impartasirea unei intimplari frumoase.

    Cit despre mediu... fiind la a patra vizita aici, cu multe intimplari mai mult sau mai putin fericite si interactiuni continue cu oamenii de aici, deja incepe sa se inscrie in cotidian, provocarile nu mai sint de mult noi, mediul il stiu bine pentru ca am lucrat destul, prea mult, in locuri ca asta. N'as merge pina la a declara povestea asta vreun fel de regresie la starea infantila.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu cred că a fost o întâmplare frumoasă, datorită firescului ei. Râsul care a venit dintr-o stare de bine. Lecţia pentru elitismul tău bezmetic a fost sinceritatea unei relaxări spontane, în puţine cuvinte simple. Ai simţit că ţi-e bine şi te-ai bucurat.

    RăspundețiȘtergere
  6. fiecare ati fost in contact cu voi insisi si ati transmis rasul ca o consecinta a acestui contact.

    RăspundețiȘtergere
  7. Mai copii mai, de ce va straduiti voi sa interpretati voi totul? Ce'a mai fost? Intilnire in astral? Ne'am contopit aurele si ne'am unit Muladharele (asta e chakra responsabila cu risul, pentru necunoscatori)?

    O experienta ca asta este o experienta si atit. Si daca ar fi fost un exercitiu de manipulare din partea mea si tot ar fi fost misto. Nu trebuie sa aiba cine stie ce implicatii mistice sau psihanalitice.

    Asta e marea problema a celor care interpreteaza orice. Umplu experienta de sens si o golesc de viata. Eu as milita pentru inversa.

    RăspundețiȘtergere
  8. totusi...si straduinta de a intelege nu-i rea.

    RăspundețiȘtergere
  9. Daca as fi o persoana etern serioasa si dintr'o data, in conditiile descrise, m'as prabusi pe jos de ris, da, ar merita facuta o analiza. Perturbatia ar fi intr'adevar semnificativa si ar merita cautate radacinile ei.

    Dar eu nu sint o persoana serioasa. De fapt sint un pic cam neserios, dupa reactiile unora. Risul e ceva normal in comportamentul meu. Intimplarea a facut sa rid acum intr'un context cam neobisnuit si m'am bucurat de el.

    O fi bine sa incerci sa intelegi, da' uneori efortul de a intelege iti ucide orice placere. Daca nu esti de acord cu mine, te invit sa faci un studiu empiric asupra mecanismelor orgasmului, fiziologice, psihice, chimice si fizice, si sa il postezi la tine pe blog, apoi sa imi dai un link sa il citesc si eu.

    RăspundețiȘtergere
  10. da voi incerca vreodata sa fac vreun studiu si sa postez pe blog,dar treptat cum e si persoana mea,deja poti sa observi cate ceva.
    chiar daca rasul sau altceva e normal in comportamentul uman,asta nu ma opreste sa iau acestea ca punct de reper pt a merge mai departe in a intelege,intelegerea poate utiliza tot ce vrea ea in favoarea ei.daca e facuta cu efort nu se mai numeste intelegere,ea este ceva natural daca suntem deschisi.eu de cate ori observ ca ea "ucide "ceva,e clar ca intelegerea e gresita.

    RăspundețiȘtergere
  11. Care va sa zica... "daca e facuta cu efort nu se mai numeste intelegere,ea este ceva natural daca suntem deschisi."?

    Hmmmm... nu'mi spune, si dragostea, daca cere efort inseamna ca nu e dragoste adevarata. Atunci cind gasesti jumatatea perfecta totul e numai cer albastru si floricele pe cimpii.

    Ma, nu stiu. Poate ai dreptate. Eu iti spun ce am vazut, ce'am citit, ce'am trait. La capitolul intelegere, imi bat capul de vreo 30 de ani sa inteleg cite ceva din jurul meu si merge greu desi prost nu prea sint. Apoi am vazut si colegii de facultate, cum munceau saracii sa inteleaga functiile sferice, integralele Riemann, ecuatiile Schrodinger si restul de bazaconii de pe acolo. Apoi ma uitam ca Einstein, zice lumea ca a fost destept, s'a chinuit juma de viata sa inteleaga de ce Heisenberg si Bohr vad mecanica cuantica altfel decit el. Cum adica nu e determinista?

    Aaaa... da' poate nu te referi la stiintele astea abstracte. Imi aduc aminte si de anii in care Freud mai intii se chinuia sa inteleaga cum sta treaba cu istericii aia din spital, apoi s'a chinuit sa inteleaga cum sta treaba cu istericii aia din Franta care i'au sarit la jugulara pentru ca totul trece prin sex. Ca sa nu mai zic de saracul Kant care a stat inchis in oraselul lui zeci de ani chinuindu'se sa inteleaga cum ar putea sa creeze un sistem filozofic complet si coerent.

    Ca veni vorba si de iubire, ma, am o relatie foarte misto cu sotia mea. Si au trecut ceva ani peste noi. Da' sa stii ca nu a fost cu floricele pe cimpii. E de munca. Multa.

    Au britanicii o vorba: easy come, easy go. Poate ar merita sa mai meditezi la chestia asta cu firescul cu care ar trebui sa vina intelegerea. Vezi sa nu fie o pacaleala facila.

    Da' daca la tine functioneaza, felicitari. Esti una din putinele persoane cu adevarat fericite de pe lumea asta in care restul muncesc.

    RăspundețiȘtergere
  12. hm,imi place cum ai comentat...
    pai ce inseamna pt tine ca in dragoste lasa totul sa vina de la sine,caci am observat ca multi au notiuni diferite,si au tot dreptul.
    floricelele pe campii sunt,dar unora ne e greu sa le culegem.

    RăspundețiȘtergere
  13. stiu ca in cuplul e treaba multa,nu munca,nu sunt genul sa zic ca iubesc doar de dragul de a o zice.

    RăspundețiȘtergere
  14. Am senzatia ca printre ironii ai pierdut semnificatia a ceea ce am vrut sa spun. O sa incerc mai simplu.

    Principial, un proces de intelegere este un travaliu. Mai intens sau mai simplu, dar un travaliu. El implica mecanisme specifice ale psihicului tau: perceptie, atentie, analiza, sinteza si ce'o mai fi pe acolo. Astea consuma o energie si schimba focalizarea de pe un aspect al experientei pe altul. Intelegerea, asta daca nu vorbim de vreun univers paralel despre care nu stiu eu nimic, nu e ceva care vine puffff... asa... dintr'o data, doar pentru ca esti "deschis".

    Buddha a muncit o multime de ani sa se "deschida" pina a facut puffff in Nirvana.

    Consecinta directa este ca atunci cind analizezi, despici firul, indesi experienta in diverse explicatii, o parte mare din atentia ta este deviata spre procesul de intelegere si este pierduta pentru simpla contemplare din mijlocul emotiilor.

    Asta ca sa nu mai spun ca prin analiza alterezi perceptia, o subiectivizezi, ii pui etichete, o compari cu altele, o faci, cu alte cuvinte, varza. Iar unele experiente nu merita tratamentul asta. Sau este complet inutil.

    RăspundețiȘtergere
  15. apropo de Buddha,observ ca stii caci el gasise ceva in care energia nu se consuma si nici nu devia in altceva care sa o consume.
    hai sa te intreb o chestie,copilul depune efort pt a te iubi?noi,da pt ca trebuie sa descalcim complicatile care au fost create,un prim pas e sa constientizam asta.
    eu inteleg cu tot ce e in fiinta mea,energia e combustibilul,intr-o masina il pui in motor nu pe roti,nu?dar trebuie sa stii unde este motorul interior si pt asta trebuie si sa simti,deci te asigur ca incep de la cap la coada caci intelegerea pt mine inseamna si simtire si traire.

    RăspundețiȘtergere
  16. am inteles ce scrisesei in comentariu,nu cautam sa te contrazic ci voiam doar sa continui ideea din perspectiva personala.

    RăspundețiȘtergere
  17. Auzi, stii care-i chestia? (stai ca te ajut eu sa intelegi chestia asta cu intelegerea :P)

    Ai zis corect, cand intelegi de departezi de traire. De aceea, o traire care iti convine (cum a fost a ta cu rasul) nu vrei sa o intelegi, nu are nicio relevanta, nicio importanta. Nu conteaza.

    Dar cei care au inceput sa ti-o interpreteze ei, o faceau ca sa inteleaga ei, daca ma intelegi. Adica... ei nu si-o puteau explica. (cum dracu sa razi asa ca prostu' da' ce esti nebun?) si-atunci au inceput sa-si caute explicatii. Si ti le-au spus si tie...

    Nu e neobisnuit...

    Uneori ne fortam unii pe altii sa ne intelegem modul de intelegere. E un soi de viol psihic acolo, ceea ce explica de ce te deranjeaza...

    Bai, eu fac psihanaliza salbatica aici? Daca te jeneaza sa-mi spui franc, nu am chef sa fac vreo gafa, ca-mi place sa discut cu tine. :)

    Kuss!

    RăspundețiȘtergere
  18. Heah, stai linistita, te anunt eu daca e ceva care ma deranjeaza (am facut'o deja acu' ceva timp, remember :))

    Ca sa ma intorc la intimplarea cu pricina, nu tin neaparat sa inteleg nici ce i'a facut pe Alexandru si Clarisa sa se arunce la interpretari. Probabil asa vad ei lumea sau doar s'au aruncat sa comenteze ca sa comenteze.

    La Clarisa m'am burzuluit putin pentru ca am o problema cu ceea ce numesc eu "floricele pe cimpii, in asteptarea lui Fat Frumos pe cal alb jumatatea perfecta". De ce ma deranjeaza? Pentru ca, desi pare rezultatul unei naivitati copilaresti, este mai degraba consecinta lenei de a gindi. Iei 2-3 chestii din filozofia populara sau din ce ai auzit prin filme, nu le treci prin nici un filtru si faci din ele schema interpretativa.

    Pe de alta parte, nu stiu de ce imi muncesc mintea cu asa ceva. Probabil ca ar fi mult mai simplu sa ii spun ca Mos Craciun nu exista si sa trec mai departe. Poate pentru ca exista inca sperante. :)

    RăspundețiȘtergere
  19. :))
    @MBadragan:
    Fiecare cu cutiuta si hubloul aferent; al tau este mai elitist; noi poporul suntem mai inceti, dar nu de condamnat :). Este o poanta foarte buna cu orizontul si punctul de vedere... sunt convins ca o stii.

    RăspundețiȘtergere
  20. ai vrea sa gasesti doua carti sa citesti,sunt interesante.
    Incursiune intr-un nou mod de viata:"Compasiunea-Suprema inflorire a iubirii" de OSHO www.proeditura.ro
    "Inteligenta emotionala" de Daniel Goleman www.curteaveche.ro

    RăspundețiȘtergere
  21. daca nu stii,hai sa incerc eu sa-ti zic de ce iti munceai mintea,deoarece nu erai sigur de caracterizarea pe care o facusei in privinta persoanelor sau de ideile preconcepute,si nesiguranta aceea eu zic ca e un element ajutator in deschiderea interiorului uman,caci am patit-o si eu si acum stiu mai bine ce trebuie sa ascult in mine.
    am incercat sa ma indragostesc de toti feti-frumosii pe care i-am cunoscut dar nu am reusit.
    daca vrei sa intelegi exprimarea mea trebuie sa intelegi sensul fiecarui cuvant daca nu toata fraza e pierduta si intelegi ce vrei tu nu ce am vrut eu sa exprim(indrazneste sa citesti blogul meu si lasa-ti mintea sa se exprime...chiar as fi curioasa).
    chestia cu floricelele am facut o exprimare fina zicand ca ele sunt dar nu stim noi sa le culegem.iar expresia lasa totul sa vina de la sine,pt mine inseamna ca multi nu lasam capacitatile noastre interioare sa iasa la suprafata,pt ca noi insine sa ne cunoastem mai bine si pt ca ceilalti sa se poata mai usor apropia de noi.

    RăspundețiȘtergere
  22. afreuda-exista mai multe feluri de intelegere,eu o utilizez pe aceea in care implic si simtirea,si daca implici simtirea te asigur eu ca nu te departezi de traire,daca ai citit in comentariile mele ai sa vezi ca am scris ca pt mine intelegerea implica toata fiinta mea,o fac total,nu imi este frica,si stiu cum sa o las sa fie total.
    chestia cu rasul nu ma asteptam sa fie luata ca o interpretare,ci am patit-o si eu de mai multe ori,stiu ca e ceva natural,din ce in ce mai rar in zilele noastre,dar deseori cu copii regasesti acel ras.am vrut doar sa spun ce observasem la mine,iar observatia i-am expus-o si lui MBadragan,era o simpla fraza,nu o analiza."fiecare ati fost in contact cu voi insisi si ati transmis rasul ca o consecinta a acestui contact.",nu unul in contact cu celalalt,de obicei cand suntem in contact cu noi insine,ascundem asta exteriorului,pacat caci de la un simplu ras pot fi si alte trari extraordinare drept consecinta a acestui contact.

    RăspundețiȘtergere
  23. @Clarisa: da, sunt de acord cu explicatia ta. Numai ca MBadragan nu ti-o ceruse. Poate nici nu il interesa...

    Eu nu zic ca e incorecta. Dar a fost inoportuna.

    RăspundețiȘtergere
  24. Eu cred ca daca n-ai trecut printr-un asemenea moment (de ras bezmetic fara motiv si de comunicare empatica cu alt om), n-ai cum sa intelegi, pentru ca e o traire, o senzatie, nu-i o ecuatie.

    E ca si explicarea muzicii unui surd, sau rasaritului unui orb. Degeaba i le caracterizezi fizic (frecventa, intensitate, unghi etc), ca nu reusesti sa-i transmiti esenta. MBadragan, tu cu omul ala ati comunicat la alt nivel decat ala conversational, al cuvintelor, si de-aia n-ati avut nevoie de o limba cunoscuta. Ati rezonat ca si stari (erati bine dispusi amandoi), si ati fost amandoi deschisi spre celalalt.

    Iar cu Clarisa se pare ca nu reusesti nicicum sa rezonezi, chiar daca vorbiti nativ aceeasi limba ;)

    RăspundețiȘtergere
  25. afreuda,inteleg pozitia ta,dar ceea ce am facut e un lucru natural,chiar daca cuvintele sunt alese,poti sa definesti cum vrei tu analiza,explicatie,interpretare,dar nu inteleg de ce ceva natural trebuie exprimat doar cand ti se cere sau intereseaza pe cineva,dar nu iti mai explic caci din cate am citit pe blogul tau le stii si tu p-astea,dar pozitia bat-o vina e prea fixa... :)
    dar chiar voi a-ti patit ce se scrie in subiectul relatat de MBadragan?si daca da,ce ati simtit,ce senzatie v-a ramas?

    RăspundețiȘtergere
  26. @Clarisa: sigur ca e natural. Numai ca, uneori, comportamentele noastre naturale, tendintele noastre naturale deranjeaza pe alocuri... asta-i tot. Normal ca nu iti vei da seama din start daca ce vei face va deranja sau nu. Doar ca, daca observi rezistenta in interactiune, e bine sa te opresti si gata, fara alte explicatii si justificari. Ca altfel se lungeste inutil...

    Eu am destul de des d-astea de ras spontan. Si imi plac foarte foarte mult. Si de multe ori rad singura, de ce-mi aduc aminte. Asa ca prostu. Si evident ca ma bucur de traire. Ca pot sa ma gandesc la interpretari, explicatii si mai stiu eu ce, da, sigur ca pot. Dar daca vine cineva in momentul ala la mine si se-apuca si-mi explica de ce rad... il cam bag in pizda masii, daca ma intelegi...

    Pana la urma, gandeste-te asa: de ce ai vrea sa oferi cuiva explicatia unei trairi? (nu zic ca nu e natural). Doar intreaba-te asa... de ce. Dar gandeste-te bine, nu te grabi sa hop cu raspunsul aici, ca nu asta e ideea.

    RăspundețiȘtergere
  27. afreuda-eu nu am respins niciodata in viata mea vreo discutie,pt mine orice fel de discutie,indiferent de ceea ce simt in acel moment,daca raman observator sau participant nu ar putea fi niciodata inutila,caci in spatele acelui util sau inutil se afla omul cu care discuti,si pe mine asta ma intereseaza,omul si amprenta lui in discutie.
    daca cineva ar veni sa imi explice ce se intampla cu mine in momentul in care m-apuca rasul,m-ar surprinde si poate amuza,caci e greu ca cineva sa stie ce se afla in interiorul tau,si daca cineva incearca sa inteleaga chiar daca e greu,nu pot sa zic decat ca e admirabil si imi plac acest gen de oameni,stiu eu de ce,nu iti mai explic acum cine stie cat.

    RăspundețiȘtergere
  28. D-apoi stiu ca imi las barbatul liber si nu dau pe la el pe blog nici sa ii sterg praful (ca-l citesc din reader).

    Dar nu se poate sa adunati 27 de comentarii la o postare la care se raspunde foarte simplu. Uite-asa: http://www.glorybox.ro/2009/08/24/deci-eu-la-art-boulevard-d/

    :P

    RăspundețiȘtergere