luni, 8 iunie 2009

Mahalaua politica... deloc dulce

Ati votat ieri? Eu nu. Si nici nu cred ca stiu prea multi oameni care sa o fi facut. Iar rezultatele de azi plus declaratiile care le'au urmat imi intaresc convingerea ca bine am facut.

Sa o luam usor. In primul rind, Romania taman a facut citiva pasi in spate prin alegerea celor de la PRM in PE. Despre Ciprian Tanasescu nu stiu nimic asa ca nu o sa'l bag in ciorba. Ramin Vadim si Gigi. Credeam ca am scapat definitiv de ei doi din viata publica. Singurul lucru care ma mai relaxeaza este speranta ca, fiind la Bruxelles, or sa dispara de aici. Ca or sa ne faca de panarama acolo, mai ales Gigi, asta e sigur. (of, Doamne, pare desprins din clipurile alea de la Catavencu) Pe de alta parte vor fi primiti cu bratele deschise de partidul extremistilor de stinga priviti oricum ca mascaricii necesari.

In al doilea rind, PNL. Si'au luat'o din nou. Nu ma mira, data fiind calitatea campaniei lor deplinsa chiar si de membri sus-pusi ai PNL. Dar iar au aratat ca nu stiu sa piarda. Iar au pornit corul bocitoarelor, ca au fost furati, ca nu s'a jucat corect, ca domn' arbitru le'a refuzat un penalti si le'a anulat un gol. Domnilor, fiti seriosi macar o data. Ati pierdut pentru ca nu ati reusit deloc sa mobilizati electoratul consecvent liberal. Aia pe care puteati miza au avut bani sa plece in week'end prelungit la mare sau la munte (de altfel nu m'ar mira deloc sa existe o legatura "subtila" intre declararea Rusaliilor ca zi libera si faptul ca s'a votat). Si nu ati facut absolut nimic pentru a'i convinge sa vina sa voteze. Cu atit mai putin sa voteze cu PNL.

In al treilea rind, a inceput mahalaua politica. PSD a scos 31%, PDL 29.7%, EBA 4.2. Previzibil, fiecare vine cu interpretarea lui. PSDul ca a cistigat el, PDLul nu rezista artimeticii si se da el cistigator. Miza aparenta? Nu stiu care post de nu stiu ce fel de comisar european. Miza reala? Bah, noi ar trebui sa facem guvernul ca voi ati luat'o la vale! Ba nu, noi trebuie sa facem guvernul si avem si suport popular pentru asta. Io'te ce iese cind pui +!

Absurd! Din ce in ce mai absurd. Domnilor, nu aveti absolut nici un suport popular. Va lasam sa va jucati cu mandatul prin nisip si ne doare in cot de ce faceti voi acolo. Va lasam, din lene si dezamagire, sa va jucati cu o multime de bani si ne prefacem ca ne reprezentati. Sinteti, de fapt, doar niste umbre pe care le proiectam pe peretele pesterii de dragul turistilor din alte tari. Ar trebui sa fiti reprezentantii statului roman. Ei bine, statul roman nu exista. Institutiile de baza ale unui stat nu exista la noi decit pe hirtie. Armata? Citeva mii de oameni echipati cu arcuri si prastii. Politia? Niste tipi cam stupiduti care umbla cu cascheta pe cap prin intersectii. Pot fi cu usurinta ignorati daca afisezi putin tupeu. Fiscul? O chestie care te cam incurca cu hirtogaraia si birocratia ei da' se rezolva usor cu o cafea si un kentan. Si asa mai departe.

Ce ramine? O mare mahala politica usor de ignorat odata ce ti'ai gasit un echilibru financiar multumitor si ai invatat sa inchizi televizorul la timp.

Vreti sa va bagam in seama? Fascinati'ne!

12 comentarii:

  1. "Vreti sa va bagam in seama? Fascinati'ne!" Cine astia??
    Ha! erai mai aproape de adevar daca ii indemnai "Amuzati-ne!"!
    Asta daca nu ar fi trist ce ni se intampla! Se gudura toti precum cateii la oase, cum ca au castigat alegerile! Alegerile nealese...
    O dovada in plus ca le pasa tare de cei pe care ii reprezinta!

    RăspundețiȘtergere
  2. mutulik, daca imi era suficient amuzamentul nu mai scriam fraza de final. Sint deja suficient de amuzanti. Dureros de amuzanti. Trist de amuzanti.

    Nu mai vreau sa fiu amuzat. Nu mai vreau sa mi se insulte inteligenta, oricit de putina as avea, nu mai vreau circ. Vreau sa fiu fascinat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Te plangi ca statul roman e cum e, ca politicienii romani sunt cum sunt. Si intr-una din putinele ocazii pe care le ai cand poti sa faci ceva concret pentru a schimba aceasta stare de fapt, nu faci nimic, nu votezi. Cand tu spui "fascinati-ma ca sa va bag in seama", ei inteleg "dezgustati-ma cat vreti de mult, ca nu patiti nimic din partea mea". Dezabuzarea ta e seva vietii lor parazitare. Fara ea, ei nu ar exista. Imagineaza-ti o Romanie in care toata lumea, sau macar o profunda majoritate, ar afirma simplu: "fascinati-ne, ca altfel nu va mai votam tot pe voi si data viitoare!" Crezi ca o astfel de Romanie ar mai avea ceva in comun cu cea cu care suntem binecuvantati in ziua de azi?

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Anonim

    Am trecut prin faza "nu votezi, n'ai voie sa comentezi". De acord, in principiu cu observatiile facute de tine. Cu conditia sa ai macar senzatia ca exista un inlocuitor pe piata la ceea ce ai acum. Ei bine, nu exista. M'am plictisit sa tot incerc, sa tot creditez. Asta este raspunsul meu. Daca ei il interpreteaza cum le convine, asta e. Si daca m'as duce sa votez cu unii din ei tot ce au ei chef ar face. Si daca as anula votul, la fel. Asa ca nu ma mai duc deloc. Pina ma vor fascina.

    Si daca va trece prea mult timp fara sa se schimbe nimic, daca prostiile lor vor deveni prea mari, imi iau papusile si plec in alta parte. Te asigur, nu eu voi avea de pierdut la faza asta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Alegerile acestea ti-au oferit de exemplu sansa sa-i inlocuiesti pe Gigi, pe Vadim si pe cativa "garantati Vanghelie" cu Monica Macovei si Renate Weber. Eu o alegere mai minunata nici nu-mi puteam dori, in fanteziile mele politice cele mai fierbinti. Tu numesti asta lipsa de alternativa politica? Trebuie ca glumesti.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu, nu glumesc. Si nici nu spun ca absolut toti sint varza. Cele 2 doamne amintite sint un contraexemplu stralucit. Nici cu Stolojan nu mi'e rusine. Nici cu Sever Voinescu, Daciana Sirbu, Bogdan Olteanu... (n'am incurcat borcanele, dadeam exemple de nume cunoscute care mi se par ok)

    Da' uita'te la ei cum li se vede zabala. Si uite'te cine ii tine in friu. Imi pare rau, nu mi se pare ca fac prea multa brinza (din cauza asta, nu din cauza ca nu ar fi in stare).

    Vadim si Becali? Doi bufoni stupizi, reprezentantii altor bufoni stupizi. Da, poate as fi putut sa fac (impreuna cu alti dezabuzati ca mine) ceva pentru ca ei sa nu iasa. Da' de ce sa nu iasa? Ti se pare ca nu sint reprezentativi? Mie mi se pare ca sint. Chiar au acoperire electorala. Si asta e inca un motiv de lehamite.

    Repet, rational iti dau dreptate 100%. Dar lehamitea nu este rationala. Este o stare de spirit care s'a batatorit, o stare din care nu mai reusesc sa ies decit arareori si atunci numai sub forma de critici de'astea sterile ca in postarea la care comentezi. Argumentele pe care ti le dau sint cel mult rationalizari.

    Asta e! De'aia vreau sa fiu fascinat.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ei, marturisesc ca in visele alea fierbiniti ale mele Renate Weber nu era in urma Noricai Nicolai pe lista, iar Monica Macovei nu dadea raportul la EBA. Dar ce sa faci, asta-i viata... politica, o masura de compromis e inevitabila, si poate chiar necesara. Dar acestia (RW, MM si inca cativa) sunt niste oameni carora eu inca le mai pot acorda prezumtia de verticalitate, de aceea nu sunt prea ingrijorat de zabala. Poate tu nu, dar nu am intentia sa-ti judec optiunile. Iti inteleg lehamitea, o simt si eu, si sunt constient ca de fapt te iau la rost pentru ca nu lupti cu morile de vant.

    RăspundețiȘtergere
  9. "Asta e! De'aia vreau sa fiu fascinat."
    - Te dai copil? :)
    Stii ca nu esti; daca erai, dormeai linistit si visai. Dar nu poti: scrii!
    Ai crescut :)

    RăspundețiȘtergere
  10. @Alexandru :) Vad ca te plimbi pe la mine prin blog. Sper sa'ti placa ce vezi.

    Nu, nu ma dau copil. Cel putin nu mai mult decit sint. Si chiar vreau sa fiu fascinat. Daca as fi trait in Germania, as fi preferat sa fiu plictisit. Lucrurile bine puse la punct si mentinute eficient in acea stare sint plictisitoare. Oamenii politici dintr'o tara civilizata ar trebui sa te adoarma din primele 5 cuvinte daca nu esti direct interesat de ceea ce spun.

    Dar traim in Romania. Si lucrurile au ajuns in asemenea hal in privinta comportamentului politicienilor incit am nevoie sa fiu fascinat. Vreau sa ma trezesc intr'o lume in care imposibilul este posibil. Ca in Odisea. Sau in Sinbad Marinarul.

    RăspundețiȘtergere
  11. Pai... e relativ simplu. In ceea ce priveste universul restrins, e si citiva prieteni buni. In privinta universului mare, asteptam provincia :)

    Stiu, e o mare simplificare in raspunsul asta. Dar cere cam multe cuvinte pentru a fi dezvoltat. In principiu, cam asta e.

    RăspundețiȘtergere