duminică, 14 iunie 2009

Cautind prin cautari

Am vazut ca este o moda in ultima vreme ca bloggerii sa'si publice cuvintele (combinatiile de cuvinte) dupa care lumea a mai ajuns la ei pe blog. La unii te strici de ris citind ce combinatii pot cauta oamenii. Eu am cam fost scutit de asa ceva, cea mai anormala cautare pe care am gasit'o fiind "inregistrarea cand ai taie capu unui arab" (erorile de ortografie din citat nu'mi apartin). Nu prea inteleg de ce ar cauta asa ceva, da' cine sint eu sa inteleg?

In schimb, am facut o constatare interesanta. Majoritatea celor care au ajuns la mine (peste 60%) au cautat pasajul din prefata la "Picture of Dorian Gray" a lui Wilde care este titlu al blogului meu (There is no such thing as a moral or immoral book). Lucru destul de interesant, daca ma gindesc la cit de putin se mai citeste in zilele noastre si, din cei care citesc, cit de putini mai viziteaza literatura britanica din acea vreme. E drept, Wilde are toate sansele sa atraga atentia.

Citesc acum un autor care se potriveste intr'un mod nostim cu constatarea de mai sus, Salman Rushdie. Condamnat la moarte (fatwa) pentru o carte (Versetele Satanice) de catre Ayatolah'ul Iranului de la acea vreme, a fost aparat de catre guvernul aceleiasi tari care, cu mai putin de 100 de ani mai devreme, il condamnase pe Oscar Wilde, printre altele si datorita moralitatii indoielnice a unora din scrierile lui. Ironia sortii!

Daca asculti justificarea apararii lui, pare desprinsa din aceeasi prefata de unde am luat si eu citatul meu. There is no such thing as a moral or immoral book. In ambele cazuri, cei care au condamnat au facut o lectura cel putin tendentioasa a textelor. In ambele cazuri, traditia speriata si interpretata ingust au incercat sa ucida creativitatea (la Wilde chiar au si reusit, din pacate).

Ma intreb, in vreo 2-300 de ani, care vor fi subiectele pe care se vor construi astfel de procese? Ca de renuntat la ele se pare ca nu reusim sa renuntam.

7 comentarii:

  1. Gândind simplist (aşa ca mine), probabil că subiectul "imoral" de peste 200 de ani va fi politica.
    Logica mea a fost următoarea: în trecut sexul era considerat un subiect imoral, în ziua de azi e religia, deci rămâne pentru viitor politica.

    Sau poate toate cărţile vor fi considerate imorale. După cum evoluează lumea în vremurile astea, nu m-ar mira să fie aşa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca am inteles cit de cit specia umana, gindindu'ma la ce spui, ma indoiesc ca va fi politica. Tendinta este de a se folosi "traditia" ca scuza pentru asa ceva. Intrebarea mea este, de fapt, cum va evolua aceasta traditie si ce va mai scoate ea in fata ca virf de lance al moralitatii.

    Iar crime politice au fost o groaza, s'a trecut deja prin faza asta (vezi statele comuniste).

    Deci, ma indoiesc. Ma astept mai degraba la ceva absurd, gen purtatul de pantaloni in carouri sau dormitul pe partea dreapta, la cum evolueaza lucrurile.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, posibil. Într-un fel viitorul tău pare mai bun.
    Eu mă gândesc cu teamă la un viitor în care lumea va fi "democratizată" forţat şi orice deviere de la regulile stabilite de ăl-de-sus va fi aspru pedepsită.
    E drept că asta s-a întâmplat deja, dar nu la scară mondială.

    RăspundețiȘtergere
  4. De fapt, daca te gindesti mai bine, statele comuniste faceau impreuna mai mult de jumatate din umanitate. Si ca suprafata si ca populatie. Daca mai adaugi si alte tari conduse de dictatori se face mai mult de jumate.

    Sa nu ne lasam pacaliti de faptul ca jumatate din Europa si America au ramas ne-"comunistizate". Americanii au si ei slabiciunile lor (vezi vinatoarea de comunisti din anii '50) iar Europa a avut si ea in anii '50-'70 caderi cind intr'o parte cind in alta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Bună seara, domnule Marius Badragan. Se mai citeşte azi. :):)

    RăspundețiȘtergere
  6. @Zvirluga Seara! Buna seara! Da, stiu ca se mai citeste, problema e cit, ce si de catre ce procent din populatie :)

    Tocmai am terminat acum vreo ora un nou Eco, il adaug curind la lista din dreapta :)

    Si bine ai venit printre noi. Nu scap de tine nicicum :) By the way, sint in Vama si am avut senzatia de vreo 2 ori ca te vaz pe acilea. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Salută marea şi din parte-mi. Spune-i că-n albastru îi stă cel mai bine. Femeilor le plac astea. :P

    Nu, nu eram eu. În Vamă. Aş fi venit să te salut. :)

    RăspundețiȘtergere