miercuri, 30 septembrie 2009

Memorandum pentru presedinte

Curios din fire, am luat acum citeva zile Dilema Veche, cea care a venit impreuna cu ultimul numar din Foreign Policy. Dosarul numarului: "memorandum pentru presedinte". Ceea ce vrea sa spuna ca au cerut citorva minti luminate ale neamului sa faca o lista de obiective marete pentru cel care va deveni presedinte al Romaniei in noiembrie 2009.

Grand project! vorba lui DeGaulle. Mi'a atras atentia din prima si am purces la citirea lui. Si mare mi'a fost dezamagirea. Imi cer scuze, stimabile minti luminate, dar creioanele domniilor voastre au asternut aceleasi banalitati pe care le insira politicienii nostri de ceva ani incoace, in exact acelasi stil. Ca Romania trebuie sa devina o putere la Marea Neagra, ca trebuie sa ne imbunatatim relatiile cu Moldova, ca ne trebuie mai multe autostrazi si trebuie, evident, sa facem ceva si cu Dunarea, ca e nasol cu Gazprom si Rusia in coaste.

Ok, de acord, sint idei importante, de luat in seama. Dar... nu neluarea lor in seama este problema noastra ci luarea ineficienta, nepotrivita, superficiala, demagogica. Mi'ar fi placut sa citesc la cineva ceva de genul: studiu de fezabilitate, invitat investitori straini (lista cu cei deja contactati sau usor contactabili/interesati), impact asupra aspectului X, plan de bataie. Mi'ar fi placut sa vad ceva concret, o propunere la obiect, o idee atit de fascinanta incit sa care dupa ea si investitori si public.

Sa va dau un exemplu de proiect in care Europa este pe punctul de a investi. Mult si pe termen foarte lung. Europa va acoperi 0.1% din desertul Sahara cu panouri solare care, in principiu, vor putea livra 100% din consumul actual de energie electrica al Comunitatii Europene. Alaturi de energie electrica, respectiva zona va crea umiditate, culturi, paduri, va imbunatati nivelul de trai al celor din tarile care vor gazdui proiectul, va ajuta direct la reducerea cantitatii de dioxid de carbon din atmosfera. Asta, stimabililor, este un proiect, o propunere. Cel care a venit cu ideea a avut intr'adevar viziune.

As vrea sa vad un studiu, unul serios, despre impactul a 2 autostrazi paralele care sa uneasca vestul Romaniei de Marea Neagra. Impact la nivel european, nu doar asupra masinilor noastre sau ale turistilor. Si cu studiul asta sa se duca domniile lor politicienii la coana Europa si la Nokia, Opel, Mercedes, Aprilia si la cine mai vor ei si sa le propuna un business. Sa le prezinte avantajele si sa ii convinga sa investeasca.

As vrea sa citesc despre cineva care chiar se opreste 1 an din orice altceva si e platit sa caute ce avem noi cu adevarat de oferit. Si sa faca un plan ca de mers la banca cu el pentru un imprumut. Nu mai vreau sa vad parerea unor oameni care s'au gindit 2 ore, la cerere, la un subiect, au aruncat 1000 de caractere in Word, si'au luat banii pentru colaborare si au plecat mai departe. Vorbe, vorbe! Nu ne'am saturat, oare, de vorbe?

3 comentarii:

  1. Sunt de acord cu tine! Numai barbologie in tara asta, de parca am avea toti limbarita...

    RăspundețiȘtergere
  2. uau, ce tare e proiectul ala din sahara de care ai scris, nu auzisem de el pana acum :)
    si da, ai perfecta dreptate ca ne-ar trebui mai degraba planuri concrete decat (numai)unele teoretice. De altfel e si de bun-simt ca, fara transpunerea in practica, teoria singura nu face doi bani, dar e mai usor sa scrii despre asta (cum ai remarcat si tu, de altfel).

    aici raluca aka cats, amica andreei

    RăspundețiȘtergere
  3. Raluca (sau sa spun Cats, cum m'a obisnuit Andreea? :)) in primul rind bine ai venit pe aici.

    Proiectul ala este super fain. Si a depasit de multicel faza de proiect si atit, deja s'au semnat acorduri intre tari, companii si oameni, deja incep sa se aloce bani. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca institute de cercetare de prin Europa deja lucreaza de ceva timp la tehnologii.

    Legat de ceea ce scriam in postarea mea, mi'ar fi placut sa aud si de pe la ai nostri despre o dorinta de implicare. Eu unul o sa incerc sa ma bag, fiind oarecum in domeniul meu. Este mult prea maret ca sa nu incerc sa particip.

    RăspundețiȘtergere