duminică, 29 noiembrie 2009

Gaudeamus - prada de razboi

Unul din cele mai rele lucruri care i se poate intimpla unui "hirciog de biblioteca" ca mine este sa se duca la un tirg de carte. Deja putem lasa la o parte faptul ca multe dintre carti sint semnificativ mai ieftine decit in librarii, lucru imbietor in sine la cheltuiala. Problema este ca sint muuuuulte carti la un loc. Prea multe. Prea imbietoare. Cu greu, am reusit sa ma opresc la numai 9, asta in situatia in care am stat mai putin de 2 ore la tirg.

Iata prada de razboi (cu avertismentul ca sint in pasa de filozofie politica, deci sa nu va mire titlurile):

Pe primul loc e o carte pe care abia astept sa o incep si care sintetizeaza, cumva, temele interesului meu din ultimele saptamini: "Marii ganditori politici - De la Socrate pina astazi" scoasa de doi editori, David Boucher  (profesor de studii europene la Universitatea Cardiff) si Paul Kelly (profesor de teorii politice la London School of Economics). Ei o iau usurel de la Polis'ul grec, cu Aristotel si sofistii, trec pe la Toma d'Aquino si Machiavelli, prin Iluminismul rationalist, pe la Hegel, Marx, Engels si Nietzsche pentru a ajunge in contemporaneitate cu Rawls si Foucault (mai sint si altii dar nu aveam de gind sa copiez cuprinsul cartii). Una peste alta, deja ma maninca palmele sa o incep, mai ales ca este structurata nu doar pe ideea interpretarii viziunilor politice si filozofice ale acestor autori ci merge mai departe pina la exemplificare cu fragmente din lucrari, asezare in contextul epocii, prezentarea obiectiilor majore la respectivele teorii. Ma rog, ati inteles voi, abia astept.

Apoi urmeaza doi clasici, Aristotel ("Politica" si "Metafizica") si Kant ("Critica Ratiunii Practice" si "Critica Facultatii de Judecare"). "Politica" lui Aristotel ma biziie de mult timp dar nu am reusit niciodata pina acum sa ma apuc de ea, asa ca n'am reusit sa rezist ofertei de la Paidea. "Metafizica" vreau s'o recitesc, prima intilnire s'a petrecut la o virsta, imi dau seama acum, mult prea frageda, atunci cind nu am reusit sa extrag esentele si m'am pierdut infantil in exprimari, limbaj, in ceea ce mi se parea mie atunci "ridicolul" teoriilor. Nu fiti rai, toti sintem prosti cind sintem puber-adolescenti. Cu Kant ma pregatesc sa'mi prind urechile, il las pentru perioade cu mai mult chef de contemplare si mai multa rabdare.

Asaaaa... apoi inca doi germani, Schopenhauer ("Despre Libertatea Vointei") si Heidegger ("Problemele fundamentale ale fenomenologiei"). Pe'a lui Schopenhauer cred ca am mai citit'o in aceeasi tinerete revoltata dar nu am o memorie prea buna a ei, asa ca iarasi m'am lasat tentat de oferta Paidea. La capitolul Heidegger sint inca virgin, sper sa imi placa si sa reusesc sa o parcurg.

Ultimele 2 carti sint, in sfirsit, afara din domeniul celorlalte. Pe prima o voia Andreea si este o interpretare din perspectiva psihanalitica a lumii basmelor: "Vrajitoarea trebuie sa moara - Psihologia basmului" de Sheldon Cashdan. M'am uitat putin prin ea. In prima faza era sa o arunc inapoi pe stand pentru ca mi s'a parut puerila. Din fericire am descoperit ca ceea ce suna pueril era doar partea in care se povestea pe scurt basmul si se faceau citeva trimiteri la pasaje semnificative din el. Apoi vine partea "grea" in care se ia basmul la disecat in termeni psihanalitici. Daca nu ma credeti ca e serioasa, iata aici un titlu de capitol "Originile binelui: clivajul si Sinele" :)

Ultima carte este a unui prieten apropiat al lui Borges: "Dupa-amiaza unui faun" a lui Adolfo Bioy Cesares. Trebuie sa recunosc, atentia mi'a fost initial atrasa de titlu datorita coincidentei cu pasajul de balet pus in scena de Opera Romana, unul din spectacolele mele favorite ("Preludiu la Dupa-amiaza unui faun" de Claude Debussy inspirat de Mallarme). Apoi am vazut autorul, mi'am adus aminte de prietenia lui cu Borges, si mi'am spus ca nu pot trece peste 2 coincidente.

Cam atit a fost. E bine pentru un blitzkrieg, cred eu.

Lectura placuta imi doresc :D

10 comentarii:

  1. m-ai complexat cu filozoffile alea:( am vrut si eu de la Paralela 45 Hegel si Sartre, dar n-am mai ajuns cumva la ele; de la ce editura e prima, rogu-te?

    RăspundețiȘtergere
  2. M'am gindit eu ca ar fi trebuit sa scriu si editurile da' mi'a fost cam lene :)

    "Mari ginditori politici" este scoasa de Editura ALL. Daca trebuie sa o cauti prin rafturi, vezi ca este un cartoi destul de gros in format mare (aproape A4). Am inceput sa o citesc si este fain scrisa.

    RăspundețiȘtergere
  3. [offtopic] cum e memoria vegetala de eco [vad c'o citesti] - merita?

    RăspundețiȘtergere
  4. Am citit'o intre timp, a trecut destul de mult :)

    Depinde ce astepti de la ea. Este un sir de eseuri pe tema cartii scrise. De la melancolia lui Eco dupa cartea de "colectie", pina la consideratii pe tema societatilor secret si a cartilor care le'au descris. E o carte despre carti.

    Pe mine ma pasioneaza subiectul si mi'a placut mult, nu stiu cum e la altii. Daca vrei sa o incerci si nu o ai, si stai in Bucuresti, ti'o pot imprumuta.

    RăspundețiȘtergere
  5. deci e'n categoria "sau inapoi in biblioteca" :)

    pai suna ok ce zici de ea, pe mine ma cam lasa rece ideile extra-literare ale lui eco, consideratiile lui [cam boring, imho] despre lume & viata, dar il apreciez cand isi face meseria.

    sa stii c'o sa profit de oferta ta, peste cateva sapt [poate facem un schimb de carti sau ceva].

    RăspundețiȘtergere
  6. Aici parerile noastre sint divergente, mie imi plac si consideratiile lui despre lume si viata, chiar daca nu le iau de bune. E un om plin de umor fin si mie imi place genul. E drept, perspectiva din care priveste el lumea si viata nu este neaparat una foarte larga, e cam prins in paradigma intelectualului de turn de fildes. Da' are si derapaje nostime in cotidian.

    Eu sint deocamdata in Egipt si inca nu stiu cind ma intorc, cel mai tirziu pe 13, oricum. Iti las un semn pe Tlon si vedem cum facem.

    RăspundețiȘtergere
  7. well fara pareri divergente ar fi totu kinda boring :)

    e perfect pe la sfarsitu lui feb, poate pan'atunci o sa termin teancu enorm de carti primite la craciun [toata lumea'mi ia carti la craciun, fuck it, & culmea ca destul de bune].

    RăspundețiȘtergere
  8. 'k then! Ne auzim spre sfirsitul lui februarie, poate scoatem mai multa lume la un vin fiert.

    Eu zic sa te bucuri, eu mi le cumpar singur. Si dupa ce mi'am facut un teanc pe care nu stiu cind o sa'l citesc, mi'am mai cumparat si e-book reader si am si citeva zeci de giga de carti in format electronic. Am de citit pina la moarte si inapoi :)

    RăspundețiȘtergere
  9. zeci de giga de carti!? dude thats... insane :)

    anyway asa ramane. poate scoatem babele'n oras, rhetta & all, ne baga sub masa.

    RăspundețiȘtergere
  10. La unii avaritia se manifesta prin stringere de averi, la mine e legata de carti. Pe ambele directii, colectionarea de carte pentru continut si pentru obiectul in sine. String ca hirciogul de cind ma stiu :) Uneori mai si citesc :D

    RăspundețiȘtergere